top of page
Search
  • Writer's picturePinar Gen

Terapinin anne, baba veya yakın bir arkadaşla konuşmaktan farkı nedir?

Yakın bir arkadaşınızla sohbet etmek, hakkınızdaki görüşlerini duymak, aklınıza gelmeyen seçenekleri konuşmak rahatlatıcı olabilir. Aileden biriyle konuşmak, destek almak güven duygusu oluşturur. Hem aile hem arkadaşla sohbet hepimize iyi gelir ve her ikisi de terapötik sayılabilir.



Arkadaşlarınızın ve ailenizin kişiliğimiz, tercihleriniz, yaşanan bazı durum ve olaylar hakkında yani siz ve hayatınıza dair bilgileri vardır. Bu bilgilere dayanarak da hayatla nasıl başa çıktığınız hakkında fikirleri de olacaktır. Aynı zamanda etrafınızda çocuklarınız, partneriniz, iş arkadaşlarınızla da temasları olduğundan etkileşim biraz

daha karmaşık olabilmektedir.


Özetleyecek olursak arkadaşlar ve aile için şunları söyleyebiliriz;


  • Taraf tutarlar; kime yakın olduklarına ve nasıl bir iliÅŸki içinde olduklarına göre taraflı olabilirler.


  • Ä°ncinmenizi görmek istemediklerinden, sizi yatıştırmaya çalışırlar. Her ÅŸeyin yoluna gireceÄŸini, daha çok fırsatlar çıkacağını söylerler. Bu pozitif cesaretlendirici, umut verici konuÅŸmalar kısa vadede rahatlatıcı olmakla beraber sorunu çözmek adına çoÄŸu zaman iÅŸe yaramazlar


  • Sohbeti baÅŸka yöne kaydırabilirler.Gerçek konu hakkında konuÅŸmaktan rahatsız olabilirler. Ve daha kolay konuÅŸulacak konulara yönelebilirler.


  • Tıpkı küçük çocuklara ebeveynlerinin yaptığı gibi, sizi neÅŸelendirerek dikkatinizi dağıtmaya çalışırlar.


  • Benzer hikayelerden yola çıkarak karşılaÅŸtırma yaparlar. BaÅŸkalarının yaÅŸadıklarını örnek gösterirler.


  • Kendi fikirlerini söylerler, Oysa ki durumlar benzer gibi görünse de kiÅŸiler farklı, konumlar, istek ihtiyaçlar farklıdır. Farklı bakış açıları kazandırmak ile kendi fikrini söylemek aynı ÅŸey deÄŸildir.


  • Fiziksel yakınlık gösterip, destek verirler. SevdiÄŸiniz güvendiÄŸiniz birinden fiziksel destek almak, sarılmak iyi gelecektir.


Böyle zor zamanlarda arkadaş ve aile desteği hepimize iyi gelir,ilişkileri güçlendirir. Fakat yukarıda paylaştığımız çözümlerin çoğu, uzun vadede aslı sorunun üzerine yara bantı yapıştırmaktan başka işe yaramaz.Yara bandının yapışkanı bitince, bizi rahatsız eden sorunlar tekrar ortaya çıkarlar.

Arkadaş ve ailemizin desteği ile asıl mesele gözden kaçmıştır aslında!


Terapitinizle konuÅŸtuÄŸunuzda ise;


  • Terapide yapılan konuÅŸma herhangi bir sohbet ve konuÅŸmadan çok daha derindir. Bir terapist yukarıdaki stratejileri kullanmak yerine, deneyimlerinizi ÅŸevkat ve empati ile keÅŸfedecek, içinde bulunduÄŸunuz durumları, bakış açınızı merak edecektir. Sizi anlamaya çalışacaktır.


  • Terapinin merkezinde siz her zaman siz olacaksınız. BaÅŸka hiç bir konu terapisti, size ve size olup bitenlere odaklanmaktan alıkoyamaz.

  • Terapistler kendilerinin düşünce ve fikirlerini empoze etmezler. Bunun için eÄŸitilmiÅŸlerdir.


  • Terapistinizle, terapist danışan baÄŸlamında bir iliÅŸkiniz olduÄŸu için tarafsızdırlar. Sizi ve deneyimlerinizi sahnede bir oyun izlercesine objektif görebilirler.


  • Terapistler, varsayımlarınızın sizi nasıl etkilediÄŸini görmenize izin vererek, tüm bu varsayım ve inanışlarınıza meydan okuyacaklardır! Hayattaki seçenekleri keÅŸfetmenizi saÄŸlayarak, artık size hizmet etmeyen düşünce ve davranışları deÄŸiÅŸtirmenize yardımcı olacaklardır.


  • Terapide duygu düşünce ve davranışlarınızı düzenlemeye yönelik yeni beceriler kazanırsınız.


  • Terapide özgüveniniz, dayanıklılığınız artar ve baÅŸa çıkma becerileri geliÅŸtirirsiniz. Terapi sahip olduÄŸunuz fakat daha önce farkına varamadığınız kaynaklarınıza ışık tutar ve potansiyelinizi ortaya çıkarmanıza yardım eder.


İnsan sosyal bir varlıktır.Hepimizin arkadaşlarımıza ve ailemize ihtiyacı var elbette. Hayatımıza getirdikleri ve onların hayatımıza kattığı değeri küçümseyemeyiz. İyi ki onlar var !


Bununla birlikte, arada sırada terapistimizle yapabileceğimiz açık, tarafsız görüşmenin, başka hiçbir dikkat dağıtma veya sapma olmaksızın, sadece bize odaklanan bu derin konuşmanın yerini alabilecek hiçbir şey yoktur.












Source(s);

Blak, Karin. Karin Blak, Psychology Today,





16 views

Recent Posts

See All
bottom of page